Eg har sykla nordsjørittet eg!

March 12, 2018

Rittet som de fleste kjenner til. Her er en liten Guide for de som ikke kjenner løypa så godt

 

Traseen snor seg langs gruslagte turstier fra Egersund til Brusand, med noen små hint av asfalt på veien, Over den Vestlandske hovedvei. Denne veien ble planlagt av en Danske som var vandt med at det ikke var bakker og hauger der han laget veie i Danmark, dette ble en fiasko, fordi hestene klarte ikke å dra lassene opp bakkene, og sto på stive bein i nedoverbakkene..

ja, her er det masse bakker, både av de som går oppover, og de som går nedover så pass på og Spar på kreftene!! for etter en mil eller sånn bærer det opp mot høgjæren med gode "Syrebakker" opp til terrengpartiet i skogen ved vandevatn. Fra toppen og ned til Varhaug får rytterne en velfortjent hvil i nedoverbakkene. Så bærer det ut mot kysten på traktorstier. Så begynner asfaltpartiene på alvor. langs Vigreskogen, og opp mot Hå Gamle prestegård, der hengebrua over Håelva skal forseres. vi passerer nærlandsheimen, og fortsetter mot Orre. Når vi passerer "Podlest" begynner vi å nærme oss den fryktede Tinghaugbakken, eller "Tubakken" Den kommer plutselig, og ut av intet etter en strabasiøs tur fra Nærland til Kåsen.

Klem inn det du klarer av gel og tabletter når du passerer grønnsakspakkeriet på Tjøtta, for dette blir vondt. Det er nå du drar fram det kjente sitatet av Jens Voight "Shut up legs" mens du karrer deg opp det som føles som 40% helning.. Her er det masse tilskuere som går og svinser i veien for deg der du ikke har styrefart i det hele og prøver å stappe seigmenn i munnen på deg. De er nok ikke syklister, tenker jeg, de som tror at det funker å tygge en neve med seigmenn og svelge dem med alvorlig grad av hyperventilasjon og 95% på pulsklokka.. Takk høflig nei til seigmenn er mitt råd, eller ta imot og stapp dem i baklomma til senere.. Når du nærmer deg toppen kan det være at du får et velsignet puff i baken dersom du ser veeeeldig sliten ut. Og på toppen pleier det å stå noen hyggelige klubbmedlemmer som deler villig ut cola og annet snacks. Vel.. Nok om Tubakken.

Nå går ferden videre forbi Sær(d)heim forsøksgård, på høyre side hvor avlsoksene sendes når det skal , ja du vet, gi fra seg litt av sine gode gener. Så til Øvre Laland, og nesten helt ned til starten på tubakken igjen. Så svinger vi plutselig til venstre, og kommer ut langs frøylandsvannet (Motsatt vei i forhold til Garborgriket rundt) i enden av vannet,til er du på Frøyland.. her pleier det å stå masse tilskuere, og hvis du klarer å tyne fram et svakt "Yey" innimellom krampetrekningene så blir de veldig fornøyde.. De har normalt sett heldigvis ikke Seigmenn å tilby.

Foss-Eikeland Når du ser en kjempesvær rundkjøring ved siden av figgjoelva foran deg, er du på Foss-Eikeland. Navnet kommer av en liten foss i figgjoelva litt oppi skogen her, og hvis du har tid til å skotte litt til venstre ser du fabrikken hvor høyang polaris holdt til før. De som lager Steikepanner og gryter.. apropos Gryter, Håper at lapskausen i målområdet smaker godt, f